En stressad råtta?
Känslan av stress ökar när vi inte känner att vi har kontroll. Allt eftersom känslan av kontroll minskar kommer våra stresshormoner att gå upp och vi känner oss bara mer och mer splittrade. Det här är ett fenomen som har undersökts i forskning där råttor fick sitta i burar som kunde ge elstötar. Det fanns två testburar i undersökningen och i båda burarna kunde det komma små elstötar från golvet. Skillnaden mellan burarna var att i den ena fick råttorna höra en ljudsignal innan elstöten kom, medan råttorna i den andra buren inte fick det.
Råttorna i den första buren lärde sig snart att hoppa undan när ljudsignalen kom och de visade inga tecken på stress. Råttorna i den andra buren däremot blev mer och mer stressade av de oregelbundna stötarna. Deras stressnivåer gick upp och de började må sämre. Av det här (inte jättesnälla) experimentet drog forskarna slutsatsen att det är just möjligheten att kontrollera vår tillvaro som skyddar mot stress, snarare än mängden belastning i sig.
Pomodoro för mindre stress
En annan person som upptäckte samma sak fast på ett helt annat sätt var italienaren Francesco Cirillo. Han levde i Italien och på 1980-talet började han exprementera med sin kökstimer för att få bättre fokus i vardagen. Hans lilla kökstimer såg ut som en tomat, och tomater heter just pomodori på italienska. I början ställde han tomaten på en hel timme, men han märkte snart att det var hart när omöjligt att fokusera så länge. Istället för att framhärda i att kunna fokusera en hel timme i sträck la han in två korta pauser och tillät sig själv att byta uppgift efter första fokustiden. Sin idé kallade han just pomodori metoden och den kom snabbt att spridas till många andra som upplevde att det faktiskt fungerade. Mer blev gjort och känslan av stress minskade.
Principen bygger på att lägga totalt fokus på en enda uppgift under 25 minuter och sedan ta 5 minuters paus. Under de 25 minuter som det är fokus gäller det att bara fokusera på en enskild uppgift och aktivt stänga ute tankar på annat som behöver göras. Vad som än händer under fokustiden, som att mobilen plingar eller du ser att det har kommit ett mejl, får vänta tills det är dags för paus. Man kan också lägga in mejlbesvarande och liknande under en egen Pomodoro under dagen.
Idag finns flera olika appar som hjälper dig med räknandet och planeringen av dina pomodoros. I och med apparnas spridning har idén också nått ut från Italien och spridits över hela världen. Appar som till exempel Focus-to-do används varje dag av miljontals användare världen över. En sökning på pomodoro på YouTube visar hundratals videor med timer som kan vara med eller utan musik eller vitt brus i bakgrunden.
Precis som med alla andra övningar gäller regeln att övning ger färdighet. I början känner många att det är svårt att fokusera på en sak utan att tankarna glider iväg, men allt eftersom man tränar går det lättare för varje dag. I och med att fokuset ökar blir arbetet oftast bättre utfört än när man har tankar som vandrar hit och dit och personer som stör (som du låter störa dig) flera gånger i timmen.
Genom att fokusera ökar känslan av att ha kontroll över tillvaron. Även om det är mycket runt omkring kan hjärnan lära sig att stänga av det just nu och ta hand om det vid ett annat tillfälle. Ett bättre fokus tar därför ner våra stressnivåer och det blir lättare att få saker gjort, helt enkelt!