Känns det som om din lägenhet eller ditt kontor suger all livslust ur dig? I så falla är du inte är ensam. I vår jakt på det perfekta hemmet är det lätt att glömma bort vilka lugnande och läkande krafter som finns runt oss i naturen. Naturens lugnande påverkan känner de flesta till och genom att bjuda in naturens egen kraft kan du få ett lugnare och mer rofyllt liv.
Att inreda med huvudsakligen naturmaterial kallas Biofil design och det är ett koncept som idag inspirerar allt fler arkitekter och vanliga heminredare.Det handlar om att skapa utrymmen där du andas lättare, känner dig mer kreativ och helt enkelt mår bättre. Genom att smidigt väva in element från naturen – som växter, naturmaterial och mönster kan vi skapa miljöer som inte bara är vackra utan också närande för kropp och själ.
Är du redo att ge ditt hem eller kontor en total makeover? Den här artikeln tar vi dig med på en inspirerande resa genom biofil design. Häng med – det här kan vara början på en grönare och mer harmonisk framtid!
Biofil design: En naturlig revolution
I en värld där vi tillbringar allt mer tid inomhus har biofil design vuxit fram som en revolutionerande rörelse inom arkitektur och inredning. Men vad innebär egentligen det här begreppet och varför har det blivit så populärt på senare år?
Biofil design handlar om att integrera naturliga element och processer i alla miljöer. Tanken vilar på idén att människor har en inneboende dragning till naturen – en dragning som har formats genom miljontals år av evolution. Genom att återskapa naturliga mönster och former i de miljöer vi vistas i kan vi skapa rum som är mer hälsosamma, produktiva och tillfredsställande att vistas i.
Den här designfilosofin är inte bara en flyktig trend. Den grundar sig i omfattande forskning som visar de många fördelarna med att ha kontakt med naturen. En en tidigare artikel på Kärleksfullt beskrivs till exempel hur en vistelse i naturen påverkar vår tidsuppfattning. I en tid då stress och utbrändhet har blivit allt vanligare erbjuder biofi design ett välkommet alternativ till alla stela miljöer vi sett för mycket av de senaste decennierna.
Men det här handlar inte bara om att placera ut några krukväxter här och där. Det är en holistisk approach som väger in flera olika aspekter av vår upplevelse av ett rum eller en plats. Det kan innefatta allt från materialen i möbler och saker, färger och ljussättning. Det handlar också om att skapa utrymmen som stimulerar våra sinnen på ett sätt som påminner om naturliga miljöer – med varierande ljus- och ljudlandskap, texturer och dofter.
Ett rum som innehåller välmående växter, doftar av blommor och sandelträ och gärna har ett porlande vattenfall i fönstret är resultatet av biofil design. Här är lite tips på hur du kan komma igång med den här inredningsstilen.
De fyra grundstenarna inom Biofil design
För att tillämpa biofili i design är det viktigt att känna till fyra punkter som utgör själva kärnan inom den här idéen. De beskrevs från början av den framstående forskaren Stephen Kellert som skapade en ram för att komma igång med biofil design i ett rum eller kanske hela hemmet.
1. Börja med de direkta intrycken
Först och främst är det viktigt att titta på den faktiska miljön och de direkta sinnesintrycken rummet ger. Det här är den mest stabila delen av konceptet och därför kan det vara bra att börja med den när man vill komma igång.
- Växter och grönska: Från små krukväxter till levande väggar och inomhusträdgårdar.
- Vatten: Fontäner, akvarier och/eller ljudet av porlande vatten.
- Naturligt ljus: Stora fönster, takfönster eller ljussystem som efterliknar solljus.
- Frisk luft: God ventilation och möjlighet att öppna fönster.
- Naturliga material: Trä, sten, bambu och andra naturmaterial. Gärna sådant du plockat själv!
2. Naturliga former och mönster
Det andra elementet fokuserar på att införliva naturinspirerade former och mönster i arkitektur och inredning:
- Mjuka former: Mjuka, flytande linjer istället för skarpa vinklar.
- Biomorfiska mönster: Mönster som påminner om löv, vågor eller andra naturliga former.
- Fraktala mönster: Upprepande mönster som liknar dem vi ser i naturen, som i ormbunksblad eller snöflingor.
- Naturliga texturer: Ytor som efterliknar bark, stenar eller andra naturliga texturer.
Bra exempel inom svensk design är till exempel pärlor från Bruno Mathsson eller Josef Frank. Det går att få tag på riktiga fynd om man tittar på siter som Auctionnet.
3. Imitera dygnet och årstiderna
Skapa ett hem som anpassar sig efter naturens cykler. Genom att använda belysning som efterliknar det naturliga ljuset kan du skapa en behaglig atmosfär oavsett årstid. Tänk dig lampor som gradvis ökar i intensitet på morgonen för att simulera en naturlig soluppgång eller som skapar ett varmt skymningslikt sken på kvällen. Välj inredning som enkelt kan anpassas efter årstidernas växlingar till exempel genom att byta ut textilier i varma jordnära toner på hösten och vintern och i ljusa luftiga färger på våren och sommaren. Genom att odla växter inomhus kan du inte bara skapa en grönare miljö utan även följa deras tillväxt och utveckling. Tänk dig ett fönsterbräde som förvandlas till en blomstrande oas på våren eller en ampel med hängande växter som skapar en naturlig skärm. I Sverige med våra tydliga årstidsväxlingar kan detta vara ett särskilt bra sätt att skapa en koppling till naturen.
4. Ge rummet en själ
Låt ditt hem berätta en historia. Genom att välja möbler, textilier och accessoarer som har en koppling till den plats du bor på kan du skapa ett unikt och personligt utrymme. Genom att blanda in lokalt producerade material eller saker får hemmet en föranking som gör att det känns jordat och tryggt. Kulturella föremål bär på en del av en själ som berikar alla platser de hamnar på – genoom att utnyttja det slipper man “döda” rum som känns stela och andefattiga och istället skapar man just den där miljön som känns lite som mormors kök. Tänk dig ett hem på västkusten där naturmaterial som trä och linne skapar en avslappnad och maritim känsla, eller en lägenhet i en gammal industribyggnad där råa betongväggar och metalldetaljer ger en urban och modern touch. Genom att använda lokala hantverk kan du samtidigt bidra till att bevara traditioner som funnits på platsen.